Sunday, April 22, 2012

apam mekar

petang tadi family i datang rumah makan2...menu utama nasi kerabu n talapia bakar..nah...korang makan puas2 yer kat umh tokey ikan nih.....smpt gak buat apam mekar  n steam choc cake....hmmm....sedapapp...abis semuanya...suka tol bila apa yg kita buat tetamu makan sampai abisss....hehe..nanti leh ajak makan2 lg...
ni kali ke 4 wat apam mekar...1st time duluh wat langsung x jadii...2nd,jadi okeh ..siap jual lg..hehe,3rd x jadi pulak...td wat kali ke4..jadi sejadi2nya..alhamdulillah....blaja kat ne???hmmm...ujung jari je...mana lg...intenet laa...so, d kesempatan ni..i pun nak share resepi apam mekar nih utk semua....senang je...janji ada pengukus

Bahan2:
1.300 gm gula kastor
2.2 biji telur suhu bilik
3.1 sudu kecil ovellete(yg kaler oren tuu)
4.1 sudu kecik esen vanila
5. 250 gm tepung gandum
6. 1 cwn air ais krim soda.

Cara2:
1. Panaskan air dalam pengukus
2. pukul gula kastor +telor+ovallete..sampai betul2 kembang macam krim...
3.masukkan esen vanilla
4.Masukkan tepung selang seli dgn air soda...n terus pukul lagi sampai sebati...
5. bahagikan kepada beberapa warna pilihan...dan leh letak dlm acuan..papercup pun boleh...tp pastikan ada acuan..kalu x...penyek le jadinye ...n kukus selama 5-10 minit.pastikan air dlm pengukus mendidih2 betul2...

haa..jadi x??inila apam mekar saya....ada yg kecik ..ada yg besar...hehehe...

No comments:

Post a Comment