Wednesday, May 11, 2011

Kek Pisang Kukus


baru je lepas buat kek pisang kukus ni...so, nak share kat sini resepi nya yg amt mudah & senang....

Bahan-bahan:
1 cwn pisang yg dilenyek(mcm nk wat cekodok pisang)-lebih kurang 6 biji pisang yg kecik2 tu
2 cwn tepung
1 st soda bikarbonat
1 st baking powder
3/4 cwn gula
3/4 cwn minyak masak
3 biji telur

p/s:periuk kukus wajib ada lah yeee..

Cara-caranya:
1. ayak tepung bersama baking powder + soda bikarbonat
2. dalam bekas lain, pukul telur hingga kembang...(guna mixer pun ble..tgn pun boleh)
3.pisang lenyek dicampurkan dgn gula, minyak dan telur.
4. Kemudian, masukkan tepung dan gaul hingga sebati (x nak ada yg ketul2)
5.Masukkan dlm acuan dan letak dlm pengukus..kukus selama 45 minit-1 jam.Klu kukus lama,kek lebih tahan lama

Kelebihan kek kukus:
1. Lebih tahan lama
2. Lebih lembab(moist)

Selamat mencuba..:-)))

No comments:

Post a Comment